Venezuela: Fyrværkeri og rulleskøjter

Er du på udkig efter en anderledes jul med masser af farver, fyrværkeri og gang i gaden, så skal du fejre julen i Venezuela.

I det store sydamerikanske land fejres julen på mange måder som i andre katolske lande, men i Venezuela har man også nogle traditioner, som er noget anderledes.

Ligesom i mange andre lande er det kotume, at folk tager til midnatsmesse – men i hovedstaden Caracas vælger mange at stå på rulleskøjter (!) til kirken. Mange store veje spærres af samme grund af, så det rulleskøjtende folk kan komme til kirke på sikker vis uden at bekymre sig om biler og andre køretøjer.

Midnatsmesserne finder typisk sted om morgenen, og folk behøver ikke bekymre sig om at komme op til tiden, idet der ringes med kirkeklokkerne og affyres fyrværkeri. Hvor vi på disse breddegrader mest affyrer fyrværkeri for at fejre nytåret, så er der i Venezuela tradition for at sende raketterne til vejrs gennem hele julen.

Farverne betyder meget i Venezuela, og der er tradition for, at folk i juletiden klæder sig i gult, da det er efter sigende skulle bringe lykke i det nye år.

Når venezuelanerne skal spise julemiddag, forbereder de den såkaldte “Hallacas”, der typisk består af svine- og oksekød, kylling, kapers, rosiner og oliven – alt sammen pakket ind i bananblade. Hallacas er meget tidskrævende at lave, og der er ofte brug for hele familien i køkkenet, når julemiddagen skal forberedes. Af samme grund spises Hallacas stort set kun til jul.

I Danmark er det i mange hjem tonerne af julesalmer, der fylder julen, men i Venezuela hører man i juletiden Gaita-musik. Denne type musik har sin oprindelse i staten Zulia i den vestlige del af Venezuela. Der anvendes flere forskellige typer af instrumenter, blandt andet en Cuatro, som er en fire-strenget guitar.

Feliz Navidad!