Julepynt – en dejlig tradition

Hjerter flettet i sirlige mønstre, kræmmerhuse med krøllet hank og kilometervis af guirlander. Eller julekugler i alverdens farver og faconer, glimtende lametta og fugle på kviste? Udvalget af julepynt er både stort og varieret og vokser år for år. Nye traditioner kommer til – og gamle genopdages. Og hver familie har sine traditioner, når det gælder julens pynt. Både hvad det er og hvornår det skal findes frem og hænges op. Men langt de fleste er nok enige om, at når december nærmer sig, så er det tid til at finde julestemningen og -pynten frem.

Hvor stammer julepynten fra?

Julepynt – en dejlig traditionNøjagtig lige som juletræet, stammer det meste af den julepynt vi kender, fra Tyskland. Det gælder både glaskugler og guirlander. Netop glaskuglerne var et moderne symbol på æbler som man hidtil havde hængt på juletræets grønne grene som pynt. For oprindeligt var træet dekoreret med spiselige lækkerier som kandiserede æbler, småkager, sukkerpynt og konfekt. Og også gerne små stykker kandis gemt i smukt foldede kræmmerhuse. Og den dag i dag er der stadig familier, der hænger både vaniljekranse og sukkerstokke på træet, som familien slikmunde kan sende sultne blikke efter på vejen rundt om træet.

Spred julestemning med pynt

Julepynt hører dog ikke kun juletræet til. Når julen nærmer sig er der mange der ynder at pynte store dele – måske endda hele – hjemmet op til julefest. Ofte er det forbundet med mange, stolte traditioner. Og ofte er det den samme pynt der trækkes op af kassen år efter år. Det kan være det fine krybbespil man har arvet fra sine bedsteforældre eller den store stjerne med lys i. Perfekt i vinduet eller udestuen. Det kan også være ungernes eget fabrikerede julepynt eller pynt købt hjem fra rejser til udlandet. Uanset hvad, så er julepynt ofte forbundet med en vis nostalgi og dejlige minder. Nøjagtig som julen er det.

Stolte traditioner eller nye tiltag?

Der kan dog også sagtens komme nyt pynt til ind i mellem. Måske er der ligefrem en tradition om at købe nye julekugler hvert år? Om at skifte tema hvert år? Eller måske finde på nye farvesammensætninger i pynten der skal på træet. Uanset hvad, så er der rigt med muligheder for at udleve alle sine drømme her. For så snart dagene bliver kortere, finder julepynten vej til butikkernes vinduer hvorfra det lokker med smukke farver, sjove faconer og ikke mindst masser af julestemning. Og hvad enten du foretrækker det helt klassisk – eller elsker julepynt med et twist? Så er der nok at vælge imellem, så det atter kan blive jul med alt hvad dertil hører af julens smukkeste pynt.