Jul over hele verden

Jul er så indgroet en del af vores liv – i hvert fald når vi hen i december – at det kan være svært at forestille sig, hvordan den fejres rundt omkring i verden. Vi er så vant til fejre julen med familien herhjemme i Danmark, at langt de fleste går gennem et helt liv uden at prøve, hvordan det foregår i andre lande og kulturer.

Er du en af dem, der altid holder jul på dansk med flæskesteg, and eller gås, med julekalenderdanske julesange, mandelgaver – og ondt i maven – rækker vi dig her en hjælpende hånd, så du forhåbentlig kan blive lidt inspireret af, hvordan man fejrer julen i andre lande.

Helt overordnet er julen – som de fleste ved – en begivenhed, der fejrer Jesu fødsel. Oprindelsen stammer fra år 274, hvor den romerske kejser Aurelian genoptog en fejring ved navn Sol Invictus. Den kom hvert år til at falde den 25. december, og i 300-tallet efter Kristus tog de kristne traditionen op – og fejrede Jesu fødselsdag på den samme dag.

Internationalt set er det den 25. december, man fejrer Jesu fødselsdag, men i Danmark påbegyndes fejringen om eftermiddagen den 24. december og fortsætter hele næste dag. På det mere folkelige plan begynder juletiden den 23. december og fortsætter til og med 26. december. Altså det, som vi også kender som juledagene.

Her på siderne kigger altså vi nærmere på, hvordan julen foregår i andre lande. Kan det virkelig være så anderledes – eller er det måske os, der er lidt sære, når vi gemmer mandler i risengrøden og går rundt om et juletræ mens vi synger?