Finland: Sauna og miniaturejul

Selv om der ikke er langt til vores nordiske naboer i Finland, har finnerne alligevel nogle traditioner i julen, som skiller sig noget ud fra vores her i Danmark.

Som de fleste danskere ved, kommer julemanden naturligvis fra Grønland, men det er finnerne nu ikke helt enige i. De påstår hårdnakket, at julemandens værksted ligger i det nordlige Finland – nærmere betegnet Lapland. Oprindeligt fortælles det, at julemanden gik under navnet “Joulupukki” – der oversat betyder en form for “julebuk”. Ifølge finnerne bor julemanden på fjeldet “Korvatunturi” sammen med sin kone, to rensdyr og en flok nisser, som hjælper julemanden med gaverne. I modsætning til mange andre steder skaffer den finske julemand sig ikke adgang til husene via skorstenen – næh, han tager såmænd den noget nemmere vej ind ad hoveddøren.

Når det er aftenen før første søndag i advent, fejrer finnerne “Pikko-joulo” – der oversat til dansk betyder lillejuleaften. Og det tager de faktisk helt bogstaveligt i Finland, for på denne dag fejrer de julen med et miniature-træ, som pyntes med miniature-pynt. Der spises gerne sildesalat, skinke og postej.

Juleaften – eller på finsk ““Jouluaatto” – fejres den 24. december og indledes officielt klokken 12.00, hvor julefreden udlyses fra Åbo. Det er en meget gammel tradition, der stammer helt tilbage fra 1300-tallet, og som siden 1983 har været transmitteret direkte på finsk tv og radio. I dag kan begivenheden også følges live på internettet.

Inden der skal spises og drikkes til den store guldmedalje, er der tradition for, at finnerne den 24. december går i sauna, så de er helt klar til aftenens udskejelser. Saunaen er en indgroet finsk tradition, og mange hjem har en sauna, som altså også benyttes i stor stil i juledagene.

På bordet juleaften bliver der i mange finske hjem serveret skinke, kartoffel-gratin og en finsk rosolli-salat.

Og god jul på finsk: Hyvää joulua!