And eller gås?

På de øvrige sider på denne hjemmeside kan du få et billede af, hvad der spises i juledagene rundt omkring i verden. Her kigger vi lidt nærmere på den danske julemenu.

Når bønderne i gamle dage forberedte sig til juledagene og de dertil hørende festmåltider, slagtede man gerne en af de bedste og fedeste grise, så man havde nok til at bespise hele familien og alle gæsterne.

Sådan foregår det ikke mere. I dag købes julemaden i supermarkedet eller hos slagteren, hvis det skal være ekstra godt. Julemiddagen er et af årets helt store højdepunkter, og både indkøb, forberedelse og tilberedning koster mange timer – og sved på panden. Den tid kunne sagtens bruges på hyggeligt samvær med familien, så er man interesseret i kvalitetstid frem for at holde øje med stegetermometre, og om sovsen nu skiller, så kan man i stedet overveje en af de mange måltidskasser leveret til døren, som også sammensættes i høj kvalitet til jul.

I Danmark er der mange forskellige traditioner afhængigt af, hvor man bor i landet – og hvilke traditioner, som familien har taget med sig gennem generationerne. Nogle sværger til flæskesteg, nogle er kun til and eller gås, mens andre igen kombinerer både steg og fugl.

Men hvilken spise er så den mest populære? Danmarks Statistik har undersøgt sagen og er kommet frem til, at flæskestegen tidligere var den klare nummer 1. I løbet af de seneste 10 år er den dog blevet overhalet indenom af anden, der altså i dag indtager positionen som danskernes favoritspise juleaften. Det skyldes angiveligt, at flæskestegen i modsætning til for 100 år siden er blevet en mere hverdagsagtig spise – og derfor har mistet noget af sin eksklusivitet. På den front er anden altså en smule mere eksotisk end svinet.

Risalamande eller risengrød er to andre sikre vindere på de danske juleborde – og det samme er jagten på mandelen, der altid skaber både spænding og mavepine rundt omkring bordet.

Og så skal træet spises…