England: Sang og pudding

Når englænderne fejrer Christmas, begynder fejringen så småt den 24. december om aftenen, hvor børnene hænger sokker op, som deres julemand – Santa Claus – kommer og fylder op med gaver om natten.

Den 25. december går festlighederne for alvor i gang om eftermiddagen, hvor englænderne går om bord i julemiddagen. Når det kommer til hovedretten, skiller de sig ikke så meget ud fra os danskere, idet der typisk serveres kalkun eller gås. Men til gengæld spiser de så traditionelt også “pudding”, en særlig julekage.

I England pyntes hjemmene op til jul gerne med papirranker og kristtjørn, og sidstnævnte bruges også som pynt på puddingen.

Juletræet tændes også den 25.december, og der deles gaver ud. Og så hænger der i mange engelske hjem en mistelten, som folk kysser hinanden under.

Sange fylder meget i den engelske jul, og der er tradition for at gå rundt og synge fra dør til dør, ligesom der ofte på byernes torve findes kor, som synger julesange.

Dagen efter, den 26. december, er sat af til morskab og leg. Denne dag kaldes også “Boxing Day”, fordi der engang var tradition for, at børnene samlede penge i bokse. Mange englændere ser også meget fodbold i juledagene, da der i modsætning til mange andre lande spilles fuldt program og mere til i disse dage i de bedste fodboldrækker.

For englænderne slutter julen på den tolvte dag, så den 6. januar, der også kaldes “The Epiphany” eller “Twelfth Day”, tager man julepynten ned og tænder juletræet for allersidste gang – inden det går løs igen i december.

Englænderne har via deres imperialisme i tidernes morgen sat deres præg på mange kulturer, og det samme gør sig gældende, når det handler om den engelske måde at fejre jul på. I dag fejrer mange lande verden over jul på engelsk maner – sådan mere eller mindre.

Merry Christmas!